Bartoš oznámil podporu pro aplikace 5G sítí v regionech za více než 610 milionů korun

Bartoš oznámil podporu pro aplikace 5G sítí v regionech za více než 610 milionů korun

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásí na přelomu října a listopadu už druhou dotační výzvu „Demonstrativní aplikace ekosystému sítí 5G pro chytrá města, obce a regiony“. Více než 610 milionů korun evropských prostředků půjde z Národního fondu obnovy.
Společně se zástupci města Ostravy a Moravskoslezského kraje Bartoš také pozval na Unique Summit 2023 v Ostravě, který má posílit podnikatelské prostředí a technologické inovace mimo tradiční centra a metropole.

Nová výzva navazuje na soutěž „5G pro 5 měst“, kterou organizovalo MMR ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Stejně jako u ní je cílem dotace motivovat k rozvoji konceptu Smart Cities. „Nedávno jsem byl v Karlových Varech, kde mi představili jejich systém chytré městské dopravy využívající 5G technologie.
Obyvatelé i turisté díky němu mají informace v reálném čase třeba o tom, jak jsou obsazená parkoviště, kde jsou uzavírky, na co si dávat na cestě pozor. Podobné inovace mohou usnadnit každodenní život lidí i podpořit místní ekonomiku,“
uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Kromě projektů cílících na městskou mobilitu výzva podpoří také aplikace zaměřené na bezpečnost veřejných prostranství, elektronické zdravotnictví nebo vzdělávání. O dotaci mohou žádat samosprávy, veřejné orgány a veřejnoprávní a soukromé subjekty, které působí v oblasti vývoje a nasazování aplikací ekosystému sítí 5G pro města, obce a regiony. „U podpory technologických inovací nesmíme zapomínat na jejich regionální rozměr. Startupy se nesmí soustředit jen v několika velkých městech, zatímco vzdálenější oblasti by pak zaostávaly,“ dodal Bartoš.

Konference Unique Summit v Ostravě

Ministr upozornil na důležitost vzdělávání v oblasti digitálních dovedností. Podpořit ho má také Týden pro digitální Česko, který odstartuje v pátek 20. listopadu. V jeho rámci se uskuteční řada vzdělávacích a osvětových akcí v různých koutech České republiky. V Ostravě to bude konference Unique Summit.

Jejím hlavním přínosem je propojení startupů s investory a zástupci měst. Akce se uskuteční ve dnech 22. až 24. listopadu v City Campusu Ostravské Univerzity a organizuje ji statutární město Ostrava ve spolupráci s Moravskoslezským inovačním centrem. „Unique Summit 2023 v Ostravě je výjimečnou událostí pro globální podnikatelskou komunitu a očekáváme, že přinese nové příležitosti pro rozvoj startupů, vytvoření silných mezinárodních vazeb a posílení podnikatelského prostředí mimo hlavní města. Přeji Ostravě, aby se po summitu zapsala na globální investorskou mapu, stejně jako to bylo v případě jiných hostitelských měst,“ vysvětluje Andrea Hoffmanová, náměstkyně primátora města Ostravy.

Účastníky čekají také panelové diskuze se světovými investory a startupy a sdílení know-how díky networkingové aplikaci. Mimo to se mohou těšit na prezentace startupů z Moravskoslezského kraje a na finále dalšího ročníku CEE Startup Voucher, který podporuje podnikatele z Česka, Polska a Slovenska. Chybět nebude pracovní veletrh JobFair, kde mohou firmy prezentovat své nabídky zaměstnání.

„Naším cílem je vytvořit inspirativní prostředí a vhodné podmínky pro prezentaci českých a zahraničních startupů před investory. Ostrava se tak stane místem setkání podobně smýšlejících lidí, kteří se mohou vzájemně motivovat, nasdílet si cenné zkušenosti a společně nacházet nová inovativní řešení,“
doplňuje Adéla Hradilová, členka představenstva Moravskoslezského inovačního centra Ostrava.

Konference podporuje myšlenku Inovativní Evropy, která si klade za cíl zlepšovat inovativní prostředí napříč EU. Usiluje o navazování spolupráce, vytváření sítí a výměnu znalostí mezi aktéry, kteří nabízejí podporu inovátorům na místní, regionální, národní i mezinárodní úrovni.

„Procházíme důležitou proměnou, která spočívá v odklonu od těžkého průmyslu a podpoře nejnovějších technologií. Kromě velkých transformačních strategických projektů, které máme připraveny, pokračujeme v podpoře podnikání, inovací, vědy a výzkumu. Například v novém dotačním programu Vouchery pro podnikatele rozdělíme 460 milionů korun z prostředků Operačního programu spravedlivá transformace. Unique Summit může místní podnikatele skvěle inspirovat i povzbudit,“
říká náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Šárka Šimoňáková.

Další informace včetně registrace najdete na odkazu zde: 4th Unique Summit: a turning point for startups and investors

Zdroj informací

Ministerstvo pro místní rozvoj, Město Ostrava a NejBusiness.cz
Foto: 123rf.com

Datum

29. října 2023

Page generated in 1.2905 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál