Studenti proti válce

Studenti proti válce

Co mají společného Mykola Bondarenko, student univerzity v Krivém Rohu, Vadim Pavlenko z univerzity v Charkově, Petr Gavriliv z polytechnické univerzity ve Lvově, Vladislav Voitovič z univerzity ve Volyni, Sergej Konovalov z pedagogické univerzity v Ternopilu a další, bože, tolik dalších? To, že svůj bakalářský diplom nikdy nedostanou. Ne proto, že by studium nezvládli, ale protože jsou mrtví. Tito a spousta dalších mladých lidí, kteří teprve stáli na prahu svých životů, zaplatili nejvyšší cenu ve válce, ve které Ukrajina brání svou nezávislost a existenci před ruskou agresí. Slezská univerzita v rámci připomínky Mezinárodního dne studentstva a Dne boje za svobodu 17. 11. připravila program Studenti proti válce, jehož součástí je i výstava Diplomů, které nebudou nikdy vydány.

S myšlenkou zviditelnění jedné z podob obětí války, pro kterou je příznačné, že podle jejího původce ani válkou nazývána být nesmí, přišlo Oddělení politiky mládeže Městské rady ve Lově. Instalace výstavy diplomů, vystavených obětem války z řad vysokoškolských studentů z celé Ukrajiny, se ocitla na sociálních sítích, kde si jí všiml Petr Jančárek, režisér a pedagog Slezské univerzity, který na tuto skutečnost upozornil univerzitní oddělení komunikace. „Jenom sdílet tuto prostou, a o to více srdcervoucí fotografii se nám zdálo málo,“ říká k začátku celé akce vedoucí tohoto oddělení Karin Martínková a dodává: „Oslovili jsme univerzitu ve Lvově se snahou dopátrat se pořadatelů výstavy, ale dlouho jsme nebyli úspěšní, až nás napadlo požádat o spolupráci jednu naši doktorandku původem z Ukrajiny, která prolomila jazykovou bariéru a skutečné organizátory vypátrala.“

Po navázání kontaktů vše již šlo ráz na ráz. Ze Lvova ochotně poslali 32 diplomů padlých studentů, které se ještě podařilo dohledat a přislíbili také účast svého zástupce na vernisáži výstavy. Ta se uskuteční symbolicky na Mezinárodní den studentstva 17. 11. 2022 od 15 hodin u památníku, který Slezská univerzita studentům a jejich roli v listopadových událostech let 1939 a 1989 před několika lety vybudovala a který nese i jejich jméno: Srdce studentstva. Tím ale program akce nekončí. Univerzita srdečně zve nejenom své studenty, ale také zájemce z řad středoškolské mládeže a veřejnosti také na protiválečný film zmíněného režiséra Dokud nás smrt nerozdělí, na navazující besedu s válečnými reportéry Petrou Procházkovou a Martinem Dorazínem, kterého do diskuse propojíme přímo z Ukrajiny a závěrečný koncert studentské rockové kapely The Middle of the Sandwich.

Památník Srdce studentstva najdou zájemci v Opavě na ulici Mírová, další program se odehraje v kinosále a ateliéru blízké univerzitní budovy na ulici Hauerova. „Pokud budou chtít návštěvníci vyjádřit svou solidaritu s Ukrajinou, mohou tak učinit v rámci této akce hned několika způsoby: přijít k Srdci studentstva navázat stuhu v ukrajinských barvách, napsat svou výzvu na ukončení války jako vzkaz Putinovi prostřednictvím stránky „studentiprotivalce.slu.cz“ nebo dobrovolným vstupným v rámci jakéhokoliv bodu našeho programu, které bude odevzdáno na konto SOS Ukrajina zástupci neziskové organizace Člověk v tísni,“ uzavírá Martínková.

Slezská univerzita v Opavě také děkuje za podporu této aktivity Statutárnímu městu Opava za spolupráci v oblasti organizace výstavy, opavské kulturní organizaci OKO za zapůjčení outdoorových panelů pro výstavu a České televizi za poskytnutí filmu Dokud nás smrt nerozdělí režiséra Petra Jančárka k projekci.

Zdroj informací

Slezská univerzita v Opavě a NejBusiness.cz

Datum

8. listopadu 2022

Page generated in 1.2341 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál