DB Schenker je již 12 let aktivním účastníkem projektu Zelená firma

DB Schenker je již 12 let aktivním účastníkem projektu Zelená firma

Už dvanáctým rokem se česká pobočka globální logistické společnosti DB Schenker v rámci projektu Zelená firma podílí na sběru starého firemního a domácího elektroodpadu a baterií. Zaměstnanci z 11 velkých poboček v uplynulých letech shromáždili a předali k následné ekologické likvidaci a recyklaci přes 26 tun elektroodpadu. Do budoucna chce DB Schenker do projektu zapojit i další menší pobočky.

Udržitelnost a ohleduplnost k životnímu prostředí je jednou z klíčových hodnot DB Schenker, a proto se společnost rozhodla jít příkladem a zapojit se do projektu Zelená firma a na vybraných pobočkách s větším počtem zaměstnanců umístit sběrné kontejnery pro sběr tohoto typu odpadu. Nejdůležitějším krokem při recyklaci elektroodpadu je totiž samotné získávání vyřazených elektrospotřebičů.

„Když jsme v roce 2010 s projektem začínali, byl sběr elektroodpadů teprve v začátcích, sběrné nádoby v obcích prakticky neexistovaly a malé elektrospotřebiče a baterie často končily v popelnicích. Vybrali jsme proto vhodné pobočky s dostatkem volného místa pro kontejner a do projektu se aktivně zapojili. I když jsou už dnes po městech různě rozmístěné sběrné nádoby na drobný elektroodpad, je často jednodušší přinést nebo přivézt starý spotřebič do práce. Pro nás všechny je projekt symbolem společné péče o životní prostředí,“ říká Tomáš Holomoucký, ředitel DB Schenker.

Ve sběrných kontejnerech projektu Zelená firma, které provozuje společnost REMA Systém, nejčastěji končí drobný elektroodpad jako mobily, elektrické zubní kartáčky, žehličky, fény, klávesnice, myši, baterie, elektrické hračky atd. Na vybraných pobočkách je možné sbírat i staré televizory, novější LCD nebo plazmové obrazovky, mikrovlnné trouby nebo počítače a jejich příslušenství, které se do veřejně přístupných kontejnerů nevejdou a v logistickém terminálu je možné je pohodlně naložit na paletu a odvézt. Více než polovinu shromážděného odpadu tvoří firemní elektroodpad jako notebooky, počítače a mobilní telefony, který společnost likviduje v souladu s platnou legislativou.

Pro následující roky plánuje DB Schenker rozšířit projekt i na další pobočky a iniciativu dále popularizovat mezi zaměstnanci, například formou interních soutěží. Další z plánovaných aktivit je organizace zvláštních sběrných dnů, kdy budou moci zaměstnanci k ekologické likvidaci přivézt i vyřazené bílé spotřebiče, jako jsou pračky nebo myčky.

Zdroj informací

DB Schenker a eSlezsko.cz

Datum

21. února 2022

Page generated in 1.2004 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál