Koupit nemovitost v zahraničí zvažuje čím dál víc Čechů

Koupit nemovitost v zahraničí zvažuje čím dál víc Čechů

Dramatický růst cen nemovitostí spolu s obavou o znehodnocení peněz vinnou inflace vede stále větší počet Čechů k tomu, aby se poohlédli po investici do nemovitosti v zahraničí. Koupi nemovitosti v zahraničí zvažuje téměř 30 % Čechů. Vyplynulo to z aktuálního výzkumu Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) mezi lidmi ve věku 18–65 let s čistým příjmem domácnosti vyšším než 60 tis. Kč.

Najít v České republice vhodnou rekreační nemovitost za příznivou cenu se pomalu stává hledáním příslovečné jehly v kupce sena, a tak se Češi obracejí do zahraničí. V rámci Evropské unie je totiž koupě nemovitosti stejně snadná jako doma. Koupit nemovitost mimo ČR zvažují v současné době 3 z 10 Čechů (v domácnostech s příjmem nad 60 tisíc korun). Vlastnictví zahraniční nemovitosti přitom již dávno není otázkou společenské prestiže – tou je jen pro 13 % dotázaných.

„Většina dotazovaných – téměř 60 % – považuje nákup zahraniční nemovitosti za alternativu k ‚české chalupě‘, která jim umožní relaxovat ve vlastním v atraktivních zahraničních lokacích. A samozřejmě je to pohledem Čechů i dobrá investice, která slibuje v delším časovém horizontu zhodnocení vložených prostředků. Uvažuje tak 50 % dotázaných,“ řekl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

„Úvěr ze stavebního spoření nelze podle zákona použít na financování nákupu nemovitosti v zahraničí. U stavebního spoření však není omezeno, jak střadatelé s naspořenými prostředky naloží. Většinou je nicméně využívají ke zvelebení svého bydlení – ať již trvalého, nebo i rekreačního. Úspory tak lze použít i na pořízení, úpravy nebo vybavení nemovitosti v zahraničí,“ uvedl Jiří Šedivý.

Vede Španělsko, Chorvatsko a Itálie

Růst cen českých nemovitostí nabral na rychlosti – podle dat Eurostatu, statistického úřadu Evropské unie, byl ke konci třetího čtvrtletí zaznamenán největší meziroční nárůst cen nemovitostí v EU právě v Česku (+22,0 %), které následuje Litva (+18,9 %), Estonsko (+17,3 %) a Nizozemsko (+16,8 %). Naopak nejpomaleji rostly ceny nemovitostí na Kypru (+2,2 %), v Itálii a Španělsku (po 4,2 %).

Nepřekvapí, že právě země slibující relax v teple a u moře se současně relativně nízkými cenami nemovitostí lákají podle výzkum AČSS Čechy k nákupům nejvíce. Mezi těmi, kteří o této koupi uvažují, je největší zájem o Španělsko (42 %, z toho 24 % o pevninskou část, 12 % o Kanárské ostrovy a 6 % o Mallorcu), následované Chorvatskem (36 %) a Itálií (33 %).

Od stavebka až k německé nemovitosti

„Kdysi jsem si pořídil menší startovací byt z úvěru ze stavebního spoření. Později, když jsem si mohl dovolit větší byt, jsem ten původní, pořízený ze stavebka, prodal. Uvažoval jsem, že volné peníze použiji k nákupu investičního bytu, ale v Česku se mi nepodařilo za danou hotovost nic rozumného pořídit. Podíval jsem se proto na realitní servery v okolních zemích a zjistil, že jsou zde k mání byty za stále příznivé ceny. Koupil jsem si tak místo chalupy víkendový byt v česko-německém příhraničí – jen na opačné straně hranic,“ říká Michal Prášek, který si pořídil byt na Budyšínsku v Německu.

Zdroj informací

Asociace českých stavebních spořitelen a eSlezsko.cz

Datum

14. února 2022

Page generated in 1.3659 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál