Šest z deseti rodičů ví, že jsou dětem špatným vzorem v digitálních návycích

Šest z deseti rodičů ví, že jsou dětem špatným vzorem v digitálních návycích

Každé páté dítě tráví s mobilem nebo jiným elektronickým zařízením víc než pět hodin denně, sedm z deseti dětí věnuje těmto aktivitám víc než dvě hodiny denně. Delší a intenzivnější pobyt v on-line světě však přináší kromě zábavy také problémy – zejména pokud jde o bezpečnost IT a ochranu dat. Společnost Kaspersky v rámci akce Den bezpečnějšího internetu (Safer Internet Day), která připadá na dnešek, 8. února 2022, nabádá rodiče a děti, aby zvýšili svoji bezpečnost v on-line prostředí pomocí užitečných tipů a triků, které zveřejňuje na svých webových stránkách #ShareAware Hub.

Den bezpečnějšího internetu se připomíná každoročně v únoru už přibližně ve 200 zemí a regionů. Letošní mezinárodní motto zní Společně za lepší internet a zaměřuje se především na bezpečnost dětí a mladých lidí na internetu a také na aktivní podporu uvědomělého přístupu k bezpečnosti dat.

Možnosti digitální komunikace a dalších aktivit v soukromí, práci i vzdělávání jsou v dnešní době prakticky neomezené, ať už jde o vztahy na dálku, pracovní videokonference nebo učení se novým věcem na e-learningových platformách. Výsledky studie společnosti Kaspersky z roku 2021 ukazují, do jaké míry téma „digitálních návyků“ utváří každodenní život rodin: Podle 39 % dotázaných rodičů dostanou jejich děti první digitální zařízení ve věku sedmi let nebo i dřív.

Vliv rodičů na digitální návyky dětí se často podceňuje. Podle studie společnosti Kaspersky jej však lze kvantifikovat: Děti, jejichž rodiče se ani při jídle neobejdou bez chytrého telefonu, používají elektronická zařízení denně o 39 minut déle. Pokud rodiče často hlasitě telefonují na veřejnosti, prodlouží se doba používání zařízení dětmi o dalších 53 minut. Přestože by téměř všichni rodiče chtěli používání zařízení svými dětmi regulovat, jasná většina (61 %) dotázaných přiznala, že v otázce používání digitálních zařízení nejdou vždy příkladem.

„Vzhledem k prodlužování doby strávené na internetu a velkému významu sociálních médií, zejména u mladších věkových skupin, bychom rádi nabídli naše on-line centrum Kaspersky #ShareAware Hub jako místo, kde se rodiny můžou různými způsoby zabývat tématem kybernetické bezpečnosti a ochrany dat. Je zde například možnost získat hravou formou náhled na vlastní digitální návyky prostřednictvím kvízu,“ říká Miroslav Kořen, generální ředitel společnosti Kaspersky pro region východní Evropy.

Kaspersky podporuje rodiny při používání digitálních zařízení

Jak můžou rodiče pomáhat svým dětem, aby se naučily používat digitální média s rozvahou? A jak přitom účinně zvýšit bezpečnost a ochranu dat na internetu?

Následující doporučení bezpečnostních expertů společnosti Kaspersky vás můžou v mnohém inspirovat a poskytnout vám základní rady.

• Buďte s dítětem už od začátku: Čím dřív začnou děti používat internet, tím důležitější je, aby je doprovázeli rodiče. To je nejlepší způsob, jak dětem včas a na příkladu vysvětlit, kde na internetu číhají nebezpečí a proč je lepší zde některé věci, například osobní údaje, nezveřejňovat.

• Používejte sociální média uvážlivě: Pro rodiče i děti platí zlaté pravidlo: Než něco napíšete, použijte hlavu. Před zveřejněním příspěvku se zamyslete, kdo by mohl mít přístup k informacím, které se chystáte sdílet, a jaký dojem to zanechá.

• Stanovte si hranice: Děti potřebují pravidla. K tomu patří i stanovení věkově přiměřených hranic při používání digitálních zařízení – jak z hlediska času, tak obsahu. Významnou podporu zde může poskytnout instalace funkce rodičovské kontroly, například Kaspersky Safe Kids.

• Buďte sami vzorem: Pravidla jsou užitečná pouze tehdy, pokud je všichni dodržují – to platí i pro dospělé členy rodiny.

• Pobyt v on-line prostředí není jedinou náplní života: Pokud se dálkové studium nebo práce v home office stanou trvalou aktivitou, je obzvláště důležité dopřát si přestávky od internetu – sejít se s rodinou „naživo“, ideálně při pohybu na čerstvém vzduchu. To vám pročistí hlavu a pomůže relaxovat.

Na webu Kaspersky #ShareAware Hub najdou rodiny mnoho dalších tipů a praktických informací o sociálních médiích a ochraně dat. Rodiče a děti se například můžou dozvědět, jaké návyky jim pomůžou používat internet s mírou a jak líp organizovat dálkové studium, nebo zjistit, jak používat sociální média, jako je TikTok, k výukovým účelům, jak omezit vlastní používání sociálních médií a jak se chránit před klasickými kybernetickými hrozbami, jako je phishing.

V kvízu na #ShareAware můžete zjistit, zda jste ve vztahu k on-line prostředí spíš zdrženlivý „off-liner“ nebo bezhlavý sdíleč „airy-fairy shareer“, a pak vyhledat doporučení pro používání digitálních médií, která jsou přizpůsobena vašim individuálním silným a slabým stránkám.

Zdroj informací

Kaspersky a eSlezsko.cz

Datum

13. února 2022

Page generated in 1.1233 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál