Vycházející startupovou hvězdou se stal nástroj pro bezchybnou výrobu aut

Vycházející startupovou hvězdou se stal nástroj pro bezchybnou výrobu aut

Nástroj pro bezchybnou výrobu aut a komplexní kontrolu kvality, chytrý stroj na plení nebo aplikace na čtení pohádek. To jsou vycházející startupové hvězdy roku 2020, které bodovaly ve vánoční soutěži CzechInvest Startup Challenge. Ta se konala 3. prosince 2020 vzhledem k současné epidemiologické situaci online. Absolutním vítězem se stal startup 24 Vision, který za pomoci neuronových sítí a umělé inteligence umí odhalit i ty nejskrytější vady vyrobených produktů. V současné době se zaměřuje zejména na automobilový průmysl, do budoucna uvažuje také o potravinovém průmyslu, zdravotnictví nebo spotřební elektronice. Nástroj se dá uplatnit prakticky všude, kde je zapotřebí eliminovat lidské chyby.

Jedinečnost produktu spočívá v tom, že dokáže provést komplexní kontrolu kvality dříve, než výrobek opustí výrobní linku. To zároveň představuje obrovskou výhodu oproti konkurenci, která se zpravidla zaměřuje na jednotlivé závady. „Umíme naučit stroj, aby byl tím nejlepším kontrolorem kvality ve firmě a zkontroloval celý produkt do A do Z než sjede z výrobní linky. Představte si, že například Hyundai má několik tisíc typů sedaček jen pro jeden typ automobilu. Speciální požadavky každého zákazníka na míru pak nejčastěji kontroluje člověk. Jenže ten má míru úspěšnosti při kontrole mezi 60 a 80 procenty. Naše zařízení přes 99 procent. Umí se s použitím rentgenu, infra nebo termální kamery podívat i dovnitř produktu. Znamená to nejen úsporu ve výrobě, ale také větší spokojenost na straně zákazníka,“ říká spoluzakladatel startupu 24 Vision Martin Cviček.

Firma 24 Vision je na trhu zhruba rok, za tu dobu už ale úspěšně spolupracovala se společnostmi Hyundai Mobis a Hyundai Transys. Pilotní projekty běží aktuálně také ve více než třiceti dalších firmách, například ve ŠKODA AUTO, Faurecia nebo Witte. Vedle toho se jí už nyní daří přes tyto zákazníky proniknout na zahraniční trhy, především do Německa a Španělska. Potenciální zákazníky má však prakticky po celém světě a hlavně tam, kde je rozvinutý automobilový průmysl.

V lednu 2020 se s podporou CzechInvestu firma vydala na technologickou konferenci CES Las Vegas. „Bylo to pro nás strategické hlavně z hlediska navázání kontaktů po celém světě a zmapování amerického trhu. Zmínil bych také mentoring, který spočívá v přípravě na jednotlivé konference – jak si nachystat video nebo jak zaujmout prezentací. S mentory CzechInvestu jsme pracovali i na strategii prodeje a na základě konkrétních rad jsme přepracovali naši původní vizi,“ vysvětluje Cviček a doplňuje: „Vítězství v soutěži CzechInvest Startup Challenge je pro firmu důležité zejména z hlediska marketingu a nabytí zákazníkovy důvěry.“

Na druhém místě se umístil ekologický startup Ullmanna vyvíjející chytrý stroj na plení, který dokáže zvýšit produkci bio potravin využitím robotiky a umělé inteligence. Bio farmářům umožňuje pěstovat plodiny na větší rozloze bez navýšení ruční práce a tradičním zemědělcům pomáhá snížit množství používaných pesticidů. „Náš chytrý plečkovací stroj likviduje plevel už v zárodku, a ne když se objeví na povrchu, zároveň rozpozná pěstovanou plodinu. Zemědělcům umožňuje snížit množství používané chemie až o 40 procent a biopěstitelům výrazně rozšířit produkci bez navýšení manuální práce. Za jednu hodinu zvládne na poli tolik práce, co šedesát lidí. Je určen pro ty, kteří chtějí pěstovat ekologicky, levně a na velkých výměrách polí,“ přibližuje produkt firmy její zakladatel Martin Ullmann. V současnosti startup produkt testuje se zemědělci v Česku, Rakousku, Polsku a na Slovensku na polích s cukrovou řepou, v budoucnu chce přidávat i další plodiny, například saláty a dýně.

Třetí místo soutěže agentury CzechInvest obsadil startup Readmio se svojí pohádkovou aplikací, která při předčítání dětem vydává hudební a zvukový doprovod. Jejím cílem je to, aby rodiny opět trávily co nejvíce času spolu. „Dnešní rodiče nemají tolik času číst dětem pravidelně a my jim chceme pomoci. Pokud si stáhnou naši aplikaci, mohou aktuálně vybírat z více než sta pohádek. A seznam neustále rozšiřujeme. Aplikace reaguje na jejich hlas a vydává zvuky, které dokreslují celý příběh, takže z předčítání dělá opravdový zážitek,“ popisuje fungování Readmio její ředitel Ilya Novodvorskiy. Za dobu, co projekt se svým týmem v Česku a na Slovensku letos v létě spustil, si aplikaci stáhlo více než 65 tisíc uživatelů. To vše s minimálními náklady na marketing. „Přirozeně chceme povědomí o naší značce dále rozšiřovat. Pomáhá nám s tím také mentoring a poradenství od CzechInvestu, kde se soustředíme zejména na sales a marketing. V příštím roce plánujeme využít ale i právní poradenství. Účast v soutěži je pro nás otázkou prestiže, respektu a skvělou příležitostí, jak o sobě dát světu vědět,” uzavírá Novodvorskiy.

Cenu diváků ve facebookovém hlasování získala firma Dronetag vytvářející bezpečný svět dronů.

Všichni finalisté, tedy Dronetag, Flowerchecker, Pointee, Readmio, Spacemanic, Ullmanna, VisionCraft, Promethist.AI, Vím o všem a 24 Vision, se představili divákům i odborné porotě složené ze zástupců CzechInvestu, soutěže Startup World Cup & Summit, společností Twisto a Zásilkovna ve formě krátkého tříminutového pitche, následně ve dvou minutách odpovídali na dotazy poroty. Ta hodnotila produkt / službu mimo jiné z pohledu inovativnosti, potenciál růstu, existence reálného problému, který firma řeší, byznys plánu a vystoupení prezentujícího. Zástupci deseti finalistů se do užšího výběru dostali z téměř osmdesáti startupů, které v letošním roce prošly programy CzechInvestu.

„U startupů téměř automaticky počítáme s tím, že mají globální ambice. V letošním roce jsme přirozeně museli naše programy trošku upravit, především ty, které se specializují na zahraniční expanzi. Máme ale i projekt CzechStarter zaměřený na mentoring a poradenské služby, v jehož rámci naši mentoři radí, jak vypadá krizový management, jak postavit byznys plán a jak ho upravit podle neočekávaných změn tak, aby to pro firmu bylo stále rentabilní a aby startupisté využili příležitost ve svůj prospěch. Většina startupů, které se představily ve finále soutěže, čerpala právě služby tohoto programu,” říká generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl.

Partnery letošního ročníku CzechInvest Startup Challenge byly Startup World Cup & Summit, StartupJobs a Zásilkovna. Hlavním mediálním partnerem byl CzechCrunch, mediálními partnery pak Roklen24, Tyinternety.cz a CzechStartups.org.

CzechInvest

Agentura CzechInvest naplňuje klíčovou úlohu v oblasti podpory podnikání a investic v její komplexní podobě. Unikátní spojení regionálního, centrálního a mezinárodního působení zajišťuje integritu služeb a schopnost propojovat globální trendy s regionálními podmínkami v České republice. Jedním z hlavních cílů CzechInvestu je přeměna České republiky v inovačního lídra Evropy. CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Založen byl v roce 1992.

Zdroj informací

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest a eSlezsko.cz

Datum

8. prosince 2020

Page generated in 1.2713 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál