Dárci krve budou mít v novojičínské nemocnici nové moderní zázemí

Dárci krve budou mít v novojičínské nemocnici nové moderní zázemí

Na plné obrátky probíhá rekonstrukce transfúzního oddělení v Nemocnici AGEL Nový Jičín. Investice za 20 milionů korun bude kompletní během října. Dárci krve i zdravotníci z transfúzního oddělení se dočkají moderního odběrového střediska s nejvyšším komfortem.

Čilý pracovní ruch panuje v centrální části v areálu novojičínské nemocnice od ledna letošního roku a již na první pohled je patrné, že z bývalého odběrového střediska zbyly jen obvodové zdi. „Transfúzní oddělení bude mít zcela jiné dispoziční uspořádání vyhovující potřebám dárců i personálu. Ve veřejné části se bude například nacházet centrální recepce s vyvolávacím systémem, manipulaci materiálů mezi patry usnadní servisní výtah. Všichni jistě ocení fakt, že celý objekt bude klimatizován,“ přibližuje vedoucí provozu transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín Ing. Markéta Matušů s tím, že se i zvýší počet odběrových křesel.

Od začátku rekonstrukce Nemocnice AGEL Nový Jičín absolvují dárci krve odběry v náhradních, ale zcela důstojných prostorech naproti přes cestu v budově bývalé ústavní lékárny.

Novojičínské transfuzní oddělení je komplexní transfuzní farmakologické zařízení, je nositelem rakouské licence pro odběr lidské plazmy pro zpracování frakcionací na krevní deriváty pro státy Evropské unie. I když se kvalifikuje jako odběrové středisko bez konečného zpracování, počtem odběrů se blíží fakultním transfuzním zařízením. Celkový počet odběrů dosahuje od roku 2014 pravidelně téměř 15 000 darování.

Zdroj informací

AGEL a.s. a eSlezsko.cz

Datum

22. srpna 2020

Page generated in 1.269 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál