Kysucká hvězdárna z Kysuckého Nového Mesta zavítá na Velkou šanci

Kysucká hvězdárna z Kysuckého Nového Mesta zavítá na Velkou šanci

Skvělý večerní program na Velké šanci v Mostech u Jablunkova proběhne v pátek 12. dubna 2024. Ve spolupráci s Kysuckou hvězdárnou se mohou návštěvníci těšit na přednášku s názvem Poslední člověk na Měsíci a také možnost pozorovat noční oblohu.

E. A. Cernan byl posledním, kdo v roce 1972 kráčel na měsíci. Zajímavostí jsou také jeho kořeny v nedaleké obci Vysoká nad Kysucou.

Přednáška proběhne v Návštěvnickém centru opevnění šance v 19:00. Z důvodů omezené kapacity prosíme o rezervaci míst: sancenc@gotic.cz, 596 412 068. Pozorování noční oblohy začne po setmění cca ve 20:00 hodin a není omezeno počtem návštěvníků.

Opevnění Velká šance

Jablunkovské šance představují typický příklad opevnění prostoru horského přechodu. Jedná se o unikátní fortifikační památku, která nemá srovnatelnou analogii nejen v České republice.

Systém opevnění budovaný na jižní a jihovýchodní hranici Slezska od 16. do 19. století se nachází na území tří států – České republiky, Slovenské republiky a Polska, především v okolí Jablunkovského průsmyku (551 – 605 m. n. m.). Již od pravěku zde vedla obchodní stezka, která byla ve středověku pro převažující obchod s mědí přepravovanou z hornouherských dolů přes Slezsko dále do celé Evropy, nazývána měděnou stezkou.

Se vzrůstajícím vojenským nebezpečím začal od 16. století převažovat význam průsmyku strategický a vojenský. Velká šance v Mostech u Jablunkova tvořila centrální bod systému opevnění. Prvním impulsem k výstavbě opevnění se stalo turecké nebezpečí v 1. polovině 16. století.
V průběhu své existence tato opevnění bránila zemi před útoky ze strany osmanské říše, uherských protihabsburských povstalců, ale i švédských nebo dánských jednotek. Nejstarší doložená pevnost, Stará šance ve Svrčinovci, byla postavena v roce 1578.

Více informací naleznete na www.opevneni-sance.cz

Zdroj informací

Gorolské turistické informační centrum a eSlezsko.cz
Foto: Kysucká hvězdárna, Gorolské turistické informační centrum

Datum

10. dubna 2024

Fotogalerie

Page generated in 1.2838 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál